март 2015

Monthly Archives

ПРОГРАМА НА ПРВИОТ КОНГРЕС НА ФИЗИОТЕРАПЕВТИТЕ НА Р.М.

На конгресот ќе биде претставена и изложбата Гушни ја реткоста изработена од страна на Лице в Лице, НАРБМ и Живот со Предизвици.

flaer - fizioterapevti

26 МАРТ 2015 година  – ЧЕТВРТОК

1600 – 1700 – Свечено отворање на Конресот

– Поздравни говори, Претседател на Здружение,

Претседател на Организациониот одбор,

Претседател на Научниот одбор

Претседатели на здруженија од други држави и  останати гости

1700 – 1800  – Уводни излагања на членовите на Научниот одбор

 • Жикица Петрески – Како до успешна презентација
 • Проф.д-р Ѓорѓи Зафировски – Предскажувачки фактори кои влијаат на         брза   рехабилитација после ортопедски оперативни   процедури
 • Доц.д-р.Милка Клинчева – Кардиопулмонална рехабилитација во единиците за интензивна нега.
 • Др.Севда Гацова – Прикажување на дискус хернии со MR вовед
 • Драги Лулевиќ –  Дали и кога е потребна Физикална терапија на     лицата со хемофилија и други коагулопати
 •                        Снежана Бојчин – Цистична фиброза, од ген до болест. Како    физикалната терапија може да ја сочува и подобри здравствената состојба на овие болни

1800 – 1900  – Коктел за добредојде

27 март 2015 година  – ПЕТОК

0900 – 1000

 •  Олгица Димитров – Физикална и респираторна  терапија кај акутна невромускулна слабост стекната во единица за интензивно лекување кај пациенти на продолжена механичка вентилација по хируршка интервенција
 • Снежана Бенко – Вентилација на пациент заболен од хронична опструктивна белодробна болест за време на шестминутен тест за одење под терапија со кислород и интензивна вентилација со позитивен притисок
 • Андреј Швент – Јакнење на инспираторните мускули – терапија на респираторните проблеми без лекови
 • Никодин Велјаноски –  Рана фаза на рехабилитација кај пациенти со васкуларни ампутации на долните екстремитети

1000 – 1015  –  Дискусија

1015 – 1045  –  Кафе пауза

1045 – 1145

 • Соња Бедњанец – Функционална магнетна стимулација – нова ставка во современата рехабилитација кај тетраплегија – приказ на случај
 • Елица Спасковска – Дискус хернија како причина за појава на лумбоишиалгија
 • Аријан Селмани – Ефикасноста на корективен мускулен тренинг на долните екстремитети кај пациент со конгенитална мускулна дистрофија
 • Блаже Арсов – Меѓутимската соработка на одделот за интензивна нега ,како предуслов за успешно закрепнување  во СБХБ “Филип Втори”

1145 – 1345   – РАБОТИЛНИЦИ

 • Олгица Димитров – Позиционирање и мобилизации кај долголежечки пациенти во единица за  интензивно лекување
 • Љупчо Ристовски – Berg Balance Scale (BBS)

1345  – 1400   –  Дискусија

1400  – 1500  –  Пауза за ручек

1500 – 1545

 • Горан Китановски – Примена на кинезитерапија при постоперативна рехабилитација на преден вкрстен лигамент
 • Емилија Илиевска – Рехабилитација на колено со шест годишна контрактура по извршен Дебридман и реконструкција на преден вкрстен лигамент -приказ на случај
 • Мирјана Дујмовиќ – Остеопатски техники во рехабилитацијата на  фрактура на pilon tibiae и fibulae – Приказ на случај

1545 – 1600 –  Комерцијална презентација

– Криотерапија, предизвик на 21 век  –  ЕУРОФАРМ

1600 – 1615 – Дискусија

1615 – 1645 – Кафе пауза

1615 – 1645  –    ПОСТЕР ПРЕЗЕНТАЦИИ

 • Блаже Арсов – Влијанието на интерминтентиниот CPAP третман  во процесот на респираторна рехабилтација кај кардиохируршки пациенти
 • Моника Колевска – Мануелна терапија на деформитети на стопала кај пациенти во детска возраст
 • Тамара Страторска – Рехабилитација на деформитети на стопала кај пациенти во детска возраст
 • Тоше Крстев – Улога на мануелната терапија во рехабилитација на лумбален синдром
 • Богданчо Димов – Кинезитерапија и рехабилитација кај пациенти со повреди на рамениот појас

1645 – 1730

 • Николина Станковиќ – Значењето  на раниот физикален третман кај пациенти со оперативно лекувана  предно – долна рамена нестабилност
 • Валентина Даниловска – Физиотерапија кај деца со повреда на PLEXUS BRACHIALIS
 • Слаѓана Ќосовиќ – Физиотерапија во рехабилитацијата на заболени од Амиотрофична латерална склероза – ALS-a

1730 – 1830 – РАБОТИЛНИЦА

 • Мира Митровиќ, Драган Димитријевиќ, Кристина  Радовиќ Мариќ – Комбиниран мануелен третман

1830 – 1845 – Дискусија

28 МАРТ 2015 година  – САБОТА

0900 – 1000РАБОТИЛНИЦА

 • Тамара Кошевиќ – Лимфоедем, липоедем и едем од

различни етиологии – Евалуација и мануелна лимфна дренажа како сегметарна деконгестивна лимфна терапија (ДЛТ).

1000 – 1015 –  Комерцијална презентација

 • Примена на современи CAD/CAM технологии во ортотиката и протетиката  –  СЛАВЕЈ – Скопје

1015 – 1030 – Дискусија

1030 – 1100 –  Кафе пауза

1100 – 1145 –             Елена Желева – Ефектот од примена на миофасцијални техники, терапевтска масажа и специјализирана обука за пациенти со синдром на болка во цервико-торакалниот ‘рбет

Силверио Ди Рока, Сандра Шутз – M.P.R (Миофункционална постурална рехабилитација) нови методи за рехабилитација

Сузана Милетиќ – Превенција и третман на лимфедем                   

1145 – 1200 –  Комерцијална презентација

“Претставување на Lohmann & Rauscher во Македонија ” – Фила Фарм

1200 – 1300

 • Кети Давчева – Самоменаџирање на фибромијалгијата
 • Цветелина Миланова – Комплексна моторна развојна програма на RETT синдром кај деца
 • Цветелина Миланова – Физиотерапија кај деца со Даунов синдром
 • Михаела Мирева – Хипотерапијата како дел од физикалната и работната терапија кај деца со Даунов

1300 –1315 –  Дискусија

1315 – 1400 –  Пауза за ручек

1400 – 1515

 • Софија Спасовска – Конгенитална генерализирана хипотонија –  приказ на случај
 • Арбен Бошњаку – Ефектот на  weight-bearing вежби на коските на подлактицата кај ракометарки и фудбалерки
 • Јонида Ндокај – Хуман тејпинг – иновативен и ефектвен третман во физиотерапијата.
 • Димко Пантев –Медицинска рехабилитација после супракондилна метафизарна фрактура на надколеницата во детска возраст
 • Румиана Ташева Резултати од примената на апаратот за површен  електромиографски биофидбек при испитување на мускул трапециус.

1515 – 1530 –  Комерцијална презентација

 • Функционална Магнетна Стимулација – ЕЛМЕД

1530 – 1545 –  Дискусија

1545 – 1615 –  Кафе пауза

1615 – 1715РАБОТИЛНИЦА

 • Шејла Имамовиќ – Mirror Therapy(Терапија со огледало)

1715 – 1815РАБОТИЛНИЦА

 • Мира Митровиќ, Драган Димитријевиќ, Кристина Радовиќ Мариќ – Миофасцијална релаксација

2100  –  СВЕЧЕНА ВЕЧЕРА

29 МАРТ 2015 година  – НЕДЕЛА

1000 – 1100  –  РАБОТИЛНИЦА

 • Тамара Кошевиќ – Лимфоедем, липоедем и едем од  различни етиологии

1100 – 1200  –  РАБОТИЛНИЦА

 • Андреј Швент – Значење на оптималниот импулс на  електромускулната стимулација во  физикалната терапија – од теорија до пракса

1200 – 1215  –  Дискусија

1215 – 1300  –  Доделување на сертификатите

1300  –  Затворање на Конгресот

НАПОМЕНА: Постер презентациите ќе бидат изложени во холот на МАНУ за цело време на Конгресот. Нивните автори имаат обврска да бидат покрај своите постери и да одговараат на прашања на заинтересираните, на 27 Март 2015 г. во петок, во периодот од 16.15 до 16.45 часот, за време на кафе паузата.


Новости

Пиши ни

Sending your message...